Tema: Beskonacnost
View Single Post

Odg: Beskonacnost
Staro 06-30-2007, 06:36   #2 (permalink)
mondo_bobo
Senior Member

mondo_bobo's Avatar

mondo_bobo je odsutan trenutno

Registriran: Feb 2007
mondo_bobo is on a distinguished road
Nivo Reputacije: 21
Send a message via ICQ to mondo_bobo Send a message via MSN to mondo_bobo Send a message via Yahoo to mondo_bobo
Uobičajeno Odg: Beskonacnost

Da, to je zanimljiva tema. Zanimalo me pa sam prije o tome citao dosta.
Po nekima je prije svemira postojalo tzv "kozmicko jaje" koje je sadrzavalo razne materije (elektrone, protone, neutrone, fotone svjetlosti). Po istoj teoriji, kada je to "jaje" eksplodiralo, od tih materija je nastala "svemirska kaša". Nadalje su se od tih materija poceli stvarati prvo jednostavni atomi vodika i helija (spajanjem ovih od prije). Nakon toga, (mislim da je proces dugo trajao) s tim jednostavnim atomima spojili su se i elektroni pa su nastali cjeloviti atomi vodika i helija koji su poceli okupljati slobodna tijela, pa tako nastaju prva plinovita tijela. Kada su ta plinovita tijela dosegla odredjenu toplinu - prosvjetlila su. Time su nastale prve galaksije i zvijezde.
To je po toj teoriji.
Inace matematicari izracunavaju "velicinu" svemira, gdje su misljenja isto proturjecna dali je on konacan ili beskonacan. No to je vec visa matematika kojom se ne bavim:)
Isto tako se raspravlja o njegovom obliku, jeli ravan ili nije.
No sva ta izracunavanja se ne mogu drzati kao cvrsti dokaz (barem ne jos).
Kao laik moje misljenje je da je beskonacan, naprosto gdje bi bila crta, granica koja je "kraj svemira"? Ako i postoji, sto je iza nje?
Sto se tice teorije na pocetku posta sa time bi se mogao sloziti, ali onda se opet postavlja pitanje kako je nastalo "kozmicko jaje".
Ako uzmemo da sve nastaje iz necega, onda je i ono od necega moralo nastati, a to poteze jos dublja pitanja.
Na kraju krajeva najlakse je reci beskonacan je (i po postanku i velicini), jer nitko nije sigurno dokazao da nije - sto je opet kontradikcija sa gore navedinim, ah.
Ako se ikada i sazna (u sto sumnjam), to nece biti u bliskoj buducnosti, imho.

Btw beskonacnost se ne odnosi nuzno samo na svemir, ali to je opet neka druga prica...

P.S. Mene muci jos uvijek i ono - sto je bilo prije, kokos ili jaje?:D