S položenom B kategorijom, vozač može sjest i na moped do 50ccm, ne više.
Da bi vozio motocikl jači od 50ccm potrebno je polaganje A kategorije. Kad se polozi A kategorija, "mladi" motorist je ograničen na 25KW snage motora, prve dvije godine dok ne stekne "iskustva" a nakon toga može vozit što i kako hoće. A1 kategorija je za 125ccm, za mlađariju, koja sa 16 godina želi vozit motor,skuter, whatever od 125ccm.
P.S. Ovo za 25KW nisam 100% positive, provjerit cu jos, ali znam dok sam citao da sam ostao paf od kretenizma. Svi smo mi u mogucnosti u 707 navrata kupovat automobile i motocikle, kako se kome sprdne...mislim, kao da taj zakon u ikom segmentu smanjuje broj nesreća, poginulih na cesti...
Ono što može jedino utjecat na poboljšanje kulture vožnje na našim prometnicama su astronomske kazne, što i uvode, stvar koju podržavam. Možemo se mi ljutiti koliko god hoćemo, ali je činjenica da prilagođena brzina vožnje = manje šanse za nesreću s tragičnim posljedicama. Ono što ne podržavam je 1000 kuna kazne za pogrešno parkiranje, 500 pauku, 500 muriji, to je zaista nesuvislo i previše.
Osim visokih kazni koliko sam vidio, naveliko će se mažnjavat vozačke dozvole + kaznene prijave.
Uspješnost tog sistema je zagarantirana.
Last edited by FiZor; 02-13-2008 at 15:33.
|